‘Stille beroerte’ na operatie bij meer dan 3 miljoen mensen

Ongeveer 7 procent van de ouderen krijgt een ‘stille beroerte’ na een operatie en dit verdubbelt binnen een jaar hun risico op cognitieve achteruitgang – mogelijk leidend tot dementie of alzheimer. 

Het is bekend dat 0,5 procent van de mensen boven de 65 een direct onderkende beroerte krijgt na een operatie, maar veel meer mensen krijgen een ‘stille’ beroerte die nooit wordt gediagnosticeerd. 

Onderzoekers van de McMaster University in de Canadese stad Hamilton schatten dat dit ongeveer 7 procent van de ouderen treft – ofwel 1 op de 14 – die een niet-spoedeisende operatie (uitgezonderd hartchirurgie) ondergaan. Wereldwijd ondergaan 50 miljoen mensen van boven de 65 jaarlijks niet-spoedeisende chirurgie en ongeveer 3,5 miljoen daarvan kunnen een stille beroerte krijgen. Dit type beroerte verdubbelt het risico op cognitieve achteruitgang en het kan ook een delirium of TIA veroorzaken in de 12 maanden na de ingreep. 

De onderzoekers gebruikten MRI-scans om de gezondheid te bepalen van 1114 patiënten van over de hele wereld, negen dagen nadat ze een niet-spoedeisende operatie hadden gehad. De onderzoekers stelden vast dat deze ingreep de bloedvaten en aderen in de hersenen kan beschadigen, waardoor het risico op een beroerte toeneemt. 

Lancet, 2019; 394: 1022–9 

Uit dezelfde categorie

Tandenpoetsen voorkomt longontsteking

Een nieuw Amerikaans onderzoek laat zien dat het aantal longontstekingsgevallen dat in het ziekenhuis wordt opgelopen afneemt door dagelijkse gebitsverzorging.1,2 Dit is de opvallende conclusie uit een analyse van 15 gerandomiseerde klinische proeven met meer dan 2700...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....