‘Stille beroerte’ na operatie bij meer dan 3 miljoen mensen

Ongeveer 7 procent van de ouderen krijgt een ‘stille beroerte’ na een operatie en dit verdubbelt binnen een jaar hun risico op cognitieve achteruitgang – mogelijk leidend tot dementie of alzheimer. 

Het is bekend dat 0,5 procent van de mensen boven de 65 een direct onderkende beroerte krijgt na een operatie, maar veel meer mensen krijgen een ‘stille’ beroerte die nooit wordt gediagnosticeerd. 

Onderzoekers van de McMaster University in de Canadese stad Hamilton schatten dat dit ongeveer 7 procent van de ouderen treft – ofwel 1 op de 14 – die een niet-spoedeisende operatie (uitgezonderd hartchirurgie) ondergaan. Wereldwijd ondergaan 50 miljoen mensen van boven de 65 jaarlijks niet-spoedeisende chirurgie en ongeveer 3,5 miljoen daarvan kunnen een stille beroerte krijgen. Dit type beroerte verdubbelt het risico op cognitieve achteruitgang en het kan ook een delirium of TIA veroorzaken in de 12 maanden na de ingreep. 

De onderzoekers gebruikten MRI-scans om de gezondheid te bepalen van 1114 patiënten van over de hele wereld, negen dagen nadat ze een niet-spoedeisende operatie hadden gehad. De onderzoekers stelden vast dat deze ingreep de bloedvaten en aderen in de hersenen kan beschadigen, waardoor het risico op een beroerte toeneemt. 

Lancet, 2019; 394: 1022–9