Stop met het voorschrijven van anti-epileptica voor rugpijn

Artsen grijpen alle kansen en schrijven vaak recepten uit voor ‘off-label’ geneesmiddelen voor een aandoening waarvoor ze nooit bedoeld werden.

Een van de meest recente voorbeelden is het voorschrijven van sterke anti-epileptica (anticonvulsiva) om lage rugpijn te behandelen. Uit een recente overzichtsstudie blijkt echter dat ze niet werken en zelfs gevaarlijk zijn.

Het voorschrijven van anti-epileptica tegen rug- en nekpijn is in de afgelopen 10 jaar met 535 procent toegenomen. Hoewel middelen, zoals gabapentine en pregabaline (Lyrica), epilepsie en insulten onder controle kunnen houden, wordt gesuggereerd dat ze ook neuropathische pijn (zenuwpijn) kunnen verlichten en veel beter werken dan de meeste standaardpijnstillers.

Deze praktijken druisen in tegen de Amerikaanse en Britse richtlijnen voor de behandeling van lage rugpijn, die niet-medicamenteuze behandelingen aanbevelen, zoals fysiotherapie en massage, of om milde pijnstillers voor te schrijven.

Op basis van een overzichtsstudie van negen belangrijke onderzoeken concludeerden wetenschappers van de Universiteit van Sydney in Australië dat er geen bewijs is dat anti-epileptica lage rugpijn verlichten. Sterker nog: deze middelen hebben tal van bijwerkingen, gaande van duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid tot tremoren.

Bron: CMAJ, 2018; 190: E786–93