15-09-2021

Subtypen ontdekt van longkanker

Veel mensen die longkanker krijgen, hebben gerookt. Maar niet allemaal. Een groot onderzoek naar deze niet-rokers levert drie subtypes op die lijken te ontstaan zonder omgevingsfactoren als roken of asbest.

Volgens het KWF komt 86 procent van alle longkankergevallen door roken. Voor het overige percentage gelden dus andere oorzaken. Welke dit zijn is tot op heden nog niet duidelijk. Het nieuwe onderzoek levert verschillende aanwijzingen op om een stap dichter bij deze antwoorden te komen.

Het onderzoeksteam onderzocht het tumorweefsel van 232 mensen die niet eerder hadden gerookt. In dit weefsel vonden zij genetische veranderingen die afwijken van wat er gebeurt wanneer tabak kanker veroorzaakt. Ook bij 62 mensen die zelf nooit hadden gerookt, maar wel waren blootgesteld aan passief roken hadden soortgelijke mutaties. Dit toont aan dat omgevingsfactoren als roken, geen invloed had op het ontstaan van longkanker. Het vormde zich van binnenuit.

Uit de studie kwamen drie subtypes. Het eerste subtype ‘piano’ komt het vaakst voor en helpt bij het maken van nieuwe cellen in de long. Deze vorm groeit het minst snel en kan al in een vroeg stadium worden ontdekt. Het tweede subtype is iets krachtiger en noemen ze ‘mezzo forte’. Bij dit subtype zijn de mutaties duidelijker en sterker. Deze variant groeit snel en is moeilijk te detecteren. De laatste subtype is ‘forte’ en hier spreken we van mutaties die zorgen voor een verdubbeling van het hele genoom. Dit is een vorm die ook voorkomt in het tumorweefsel bij rokers.
Volgens de onderzoekers kunnen er in de toekomst mogelijk verschillende behandelingen komen op basis van deze subtypes voor zowel rokers als niet-rokers.

Bron: ERS, 2021; Journal 2015, 45: 1214-1217

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws