Suikerhoudende dranken verminderen vruchtbaarheid

Mannen en vrouwen die per dag minstens één blikje cola of een andere frisdrank drinken, hebben minder kans om een kind te krijgen. En de impact van energiedranken op de vruchtbaarheid kan nog groter zijn.

Een vrouw die minstens één glas suikerhoudende frisdrank per dag drinkt is 25 procent minder vruchtbaar. Bij mannen is dat effect nog groter. Hun mate van vruchtbaarheid daalde gemiddeld met 33 procent. Onderzoekers van de Boston University School of Medicine vrezen dat energiedranken nog meer invloed hebben, maar het aantal mensen dat zij onderzochten was te klein om daar een uitspraak over te doen.

Andere factoren

Ze volgden 3828 vrouwen in de leeftijd van 21 tot 45 jaar, evenals 1045 van hun mannelijke partners en analyseerden leefstijlfactoren, waaronder het aantal suikerhoudende dranken dat ze dronken. Zelfs na het controleren voor andere factoren die van invloed kunnen zijn op de vruchtbaarheid, zoals obesitas, het gebruik van cafeïne en alcohol, roken en de voeding, stelden de onderzoekers vast dat frisdranken rechtstreeks in verband kunnen worden gebracht met de kans om zwanger te raken binnen een cyclus van 30 dagen.

Ongeveer 15 procent van de paren in de VS heeft moeite om zwanger te worden. De onderzoekers vermoeden dat stoppen met het drinken van frisdrank een eenvoudige oplossing zou kunnen zijn.

Goedkope vruchtbaarheidsbehandeling

Dit zou ook een goedkope remedie zijn in vergelijking met de 5 miljard dollar (4,3 miljard euro) die elk jaar aan vruchtbaarheidsbehandelingen wordt uitgegeven. Frisdranken verminderen de kwaliteit van het sperma en maken dat de menstruatie eerder begint. Uit andere studies blijkt dat ze ook verband houden met een gewichtstoename en diabetes type 2.

Bron: Epidemiology. 2018 May;29(3):369-378.