Suikerhoudende frisdranken verhinderen een goede nachtrust

Suiker- en cafeïne houdende frisdranken en energiedranken houden je wakker. Het dagelijks drinken van te veel blikjes van deze dranken kunnen het aantal uren slaap terugdringen tot vijf uur of zelfs minder.

Suiker- en cafeïne houdende dranken

Degene die dagelijks de meeste suiker- en cafeïne houdende dranken dronken hebben de grootste kans om minder te slapen per nacht, aldus de onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco (UCSF), die de drink- en slaapgewoonten van bijna 19.000 volwassenen hebben onderzocht.

Vicieuze cirkel

De personen die vijf uur, of minder, per nacht sliepen, dronken gemiddeld 21 procent meer fris- en energiedranken. Onderzoekers vermoeden dat de drankjes de reden zijn van de verminderde slaapbehoefte. Echter kan het zomaar het geval zijn dat de personen die te weinig slaap hebben in een vicieuze cirkel zitten, waarbij ze meer suiker- en cafeïne houdende dranken innemen om overdag wakker te kunnen blijven.

Beter om te stoppen

In beide gevallen, zeggen de onderzoekers dat, het verminderen, of beter nog, het niet meer drinken van deze dranken de cyclus kunnen verbreken. Tevens zal dit ervoor zorgen dat het risico op diabetes mellitus type 2, obesitas en hartproblemen wordt verkleind.

Drink liever sap en thee

De personen die meededen aan het onderzoek en sap en thee dronken, in plaats van de suiker- en cafeïne houdende dranken, sliepen de normale zeven tot acht uur per nacht. Tevens laat het onderzoek zien dat de verminderde uren slaap kunnen zorgen voor een toename van trek. Er ontstaat met name een grote behoefte aan suiker- en vetrijke voedingsmiddelen.

Bron: Sleep Health