Sushiliefhebbers: kijk uit voor wormen

Kijk goed voordat je de volgende keer sushi eet. Er kan een wormpje in zitten dat kan zorgen voor misselijkheid of braken als je het opeet. 

De meeste goede sushikoks ontdekken de haringworm, of Anisakis wel. Het wormpje kan tot twee centimeter lang worden, ongeveer zo groot als een muntstuk van 10 eurocent. Maar ze moeten steeds waakzamer worden, zeggen wetenschappers van de Universiteit van Washington, want de worm komt inmiddels 283 keer vaker voor dan in de jaren 70. 

De wormpjes zijn slecht nieuws voor zeedieren, maar voor de menselijke gezondheid zijn ze minder bedreigend. Ze leven niet langer dan een paar dagen in menselijke darmen, hoewel de symptomen die ze veroorzaken kunnen lijken op die van voedselvergiftiging, zoals braken of diarree. 

De ontdekking zal een van de onderzoekers, Chelsea Wood, niet afhouden van het eten van sushi. Zij eet het regelmatig en zal dat blijven doen. Maar degenen die zich zorgen maken over haringwormen dienen hun sushi of sashimi doormidden te snijden om te kijken of ze in de vis zitten. 

BRON:

Global Change Biol, 2020; 26: 2854–66