Tandenpoetsen. Hoe laat dan precies?

De gezondheid van de mond is belangrijk om tandbederf en ontsteking van het tandvlees te voorkomen. Maar wat is eigenlijk de beste tijd om je tanden te poetsen?

Voor het behoud van een gezonde mondflora, is het advies om twee keer per dag de tanden te poetsen en een keer per dag te flossen, ragen of te stoken tussen de tanden.

Direct na het tandenpoetsen ontstaat nieuwe plaque. Tandplak is niet per se slecht, doordat het voor een deel de mond gezond houdt. Hierbij beschermen goede bacteriën namelijk de mondflora tegen gaatjes en tandvleesontstekingen.

De tandplak dient echter wel op tijd verwijderd worden voordat deze schadelijk wordt. Hoe snel hangt af van factoren als wat je eet en drinkt en hoe de samenstelling is van jouw mondflora, volgens het platform Oergezonde Mond. Het is echter vooral belangrijk dat de mond een keer per dag heel grondig wordt gereinigd. ‘Wanneer maakt niet uit, als het maar een keer per dag met aandacht gebeurt en niet als je vermoeid bent. Dit gaat namelijk ten kosten van goede reiniging.’

Het maakt daarbij niet uit als tien minuten daarvoor fruit is gegeten of zure dranken zijn gedronken, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het Journal of Dentistry in 2016. Wel wordt afgeraden bijvoorbeeld even een slok sap door de mond laten gaan, omdat dit zorgt voor gebitsslijtage. Het is veel belangrijker om niet constant iets te eten of te drinken, aangezien anders tanderosie ontstaat. Des te minder gegeten wordt of gedronken gedurende de dag, des te sterker de tanden en kiezen blijven.

Bron: J Dent. 2017 Jan;56:99-104.