Te veel vitamine A zorgt voor botbreuken

Vitamine A heeft niet alleen invloed op ons zicht, het immuunsysteem en de huidgezondheid, het blijkt ook effect te hebben op de botgezondheid. Een overmaat kan de botten zwak maken.

Vitamine A, of retinol, is een vetoplosbare vitamine dat betrokken is bij de afweer, het gezichtsvermogen en de huidgezondheid. Kinderen hebben het nodig voor een goede groei. Vanwege de vetoplosbaarheid moet u bedacht zijn op de hoeveelheid die u binnenkrijgt (dit geldt tevens voor vitamine D, E en K). De vitamine kan zich namelijk in het lichaam stapelen en zorgen voor vervelende bijwerkingen, dit in tegenstelling tot wateroplosbare vitamines zoals vitamine C. Tegenwoordig gebruiken veel mensen voedingssupplementen. Het risico op een hoge inname van vitamine A neemt daardoor toe. Zweedse wetenschappers waren geïnteresseerd in de gezondheidseffecten op de botten bij inname van vitamine A en onderzochten het in een dierstudie.

Let op de dosering

De onderzoekers gaven de muizen gedurende 10 weken verschillende doseringen vitamine A als aanvulling op hun voeding. De doseringen kwamen overeen met 3,5 – 13 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor mensen, een dosering die met het gebruik van verschillende supplementen tegelijkertijd gehaald kan worden. Al na 8 dagen zagen de wetenschappers dat de botten van de muizen dunner werden en dus breekbaarder. Eerder onderzoek gaf aan dat dit met zeer hoge doseringen, 13 – 142 keer de ADH, ook het geval is.

De effecten van vitamine A op de botgezondheid wordt mogelijk veroorzaakt door een concurrentiestrijd met vitamine D. Vitamine D zorgt voor de opname van calcium en magnesium in de botten, wat botten sterk maakt.

Let daarom goed op of uw supplementen (in totaal) niet te veel vitamine A bevatten. De ADH voor mannen en zwangere vrouwen is 800 mcg per dag, vrouwen hebben per dag 680 mcg nodig.

Bron: J Endocrinol. 2018 Oct 31;239(3):389-402.