Teken die de ziekte van Lyme veroorzaken verkiezen mensen met bloedgroep A

Als u gaat wandelen in het bos en bloedgroep A heeft, kunt u maar beter uw lichaam goed bedekken, want dan hebt u meer kans om te worden gebeten door een teek die de ziekte van Lyme kan overdragen.

De teken worden aangetrokken tot mensen met bloedgroep A, terwijl mensen met bloedgroep B een ingebouwd verdedigingsmechanisme lijken te hebben dat hen afstoot. Uit laboratoriumtests bleek dat de teken (Ixodes ricinus) – ook wel ‘schapenteken’ genoemd, die een van de belangrijkste dragers van de ziekte van Lyme in Europa zijn – ongeveer 36 procent van de tijd aangetrokken werden tot de bloedmonsters van type A en slechts 15 procent van de tijd tot de bloedmonsters van het type B. De teken werden gedurende twee weken in een petrischaal geplaatst en alle bloedgroepen werden onderzocht.

De onderzoekers ontdekten ook dat meer dan 9 procent van de teken die ze verzamelden in de Tsjechische regio Ruda, besmet waren met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. En de besmetting wordt nog steeds ondergerapporteerd en ondergediagnosticeerd door artsen.

In Noord-Amerika is maar liefst 30 procent van de hertenteken, de belangrijkste drager van Lyme, besmet in endemische gebieden.
Typische symptomen zijn koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en zwakte. Een vroeg signaal van de infectie is een ringvormige huiduitslag die eruit ziet als een schot in de roos.

Andere ziekten die kunnen worden verspreid door tekenbeten zijn: ehrlichiose met griepachtige symptomen; de Rocky Mountain spotted fever die dodelijk kan zijn als ze niet snel wordt behandeld met antibiotica; en tularemie met koorts en zweren.

Bron: Ann Agric Environ Med, 2018; 25: 326-8