Tekenbeet komt vaker voor dan gedacht

De ziekte van Lyme – een ondermijnende infectieziekte veroorzaakt door een tekenbeet – komt veel vaker voor dan de officiële cijfers doen vermoeden. Bij slechts tien procent van de mensen die de ziekte jaarlijks oplopen, wordt ook een diagnose gesteld. Zo worden er in de VS elk jaar ongeveer 30.000 nieuwe gevallen gerapporteerd. Maar het werkelijke aantal nieuwe infecties is ongeveer 300.000. Dat zegt Centers for Disease Control, de Amerikaanse overheidsinstelling voor ziektepreventie en -bestrijding.

Typische verschijnselen van de ziekte van Lyme zijn koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en erythema migrans, een ringvormige huiduitslag. Als de infectie niet op tijd wordt behandeld, kan deze zich uitbreiden naar de gewrichten, het hart en het zenuwstelsel. De beste aanpak is een behandeling met hoge doses antibiotica.

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de beet van een zwartpotige teek die vaak in bosachtige gebieden voorkomt of op plaatsen waar herten en knaagdieren leven. In Nederland is het risico op een besmette tekenbeet het grootst in de strook langs de kust en in het noorden en oosten van het land. Jaarlijks gaan ongeveer 22.000 Nederlanders met erythema migrans en 93.000 Nederlanders met een tekenbeet naar de huisarts. Per jaar lopen ruim een miljoen Nederlanders een of meerdere tekenbeten op.

Bron: Proceedings of the 2013 International Conference on Lyme Borreliosis and Other Tick-Borne Diseases, 19 augustus, 2013, Boston, Mass; Infectieziekten Bulletin, 2011; 2:52-3