Tekort oestrogeen leidt tot zorgen en vergeetachtigheid

Weinig oestrogeen kan zorgen dat vrouwen na de overgang meer zorgen hebben en vergeetachtiger zijn. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat ratten meer angst en geheugenproblemen hebben, zodra het oestrogeengehalte daalt.

De uitkomsten van het onderzoek werden deze week gepresenteerd tijdens een Amerikaanse conferentie. ‘Een tekort aan oestrogeen kan een rol spelen bij de ontwikkeling van angst- en geheugenbeperkingen’, aldus de onderzoekers van Georgetown University in Washington en de Federal University van Ouro Preto in Brazilië. Oestrogeen reguleert onder meer de menstruele cyclus en de zwangerschap. Als de overgang zich aandient, neemt het hormoon automatisch af.

Het onderzoeksteam bestudeerde voor het onderzoek rattenvrouwtjes zonder eierstokken om de menselijke menopauze na te bootsen. Zij voerden gestandaardiseerde tests uit waarbij angst gemeten werd, korte termijn herkenning van objecten en het geheugen dat tijdelijke locaties en relaties tussen de objecten in de ruimte vastlegt, schrijft Leefbewust.com.

De zogenaamde menopauzale ratten toonden daarbij hogere angstniveaus en een vermindering van korte termijn geheugen in vergelijking met een controlegroep van dezelfde leeftijd. De uitkomsten doen vermoeden dat hormoonschommelingen effect hebben op de emotionele symptomen die in verband staan met de menopauze.