Tekort vitamine B12 verklaart autisme en schizofrenie

Vitamine B12 lijkt te verklaren hoe hersenaandoeningen als autisme en schizofrenie ontstaan. De hoeveelheid vitamine B12 in de hersens van kinderen met autisme is drie keer zo laag als die bij gezonde kinderen en gezonde volwassenen tot vijftig jaar. Ook bij patiënten met schizofrenie werden dezelfde lage hoeveelheden vitamine B12 aangetroffen. Dat wijst erop dat beide ziekten samenhangen met een vroegtijdige afname van de vitamine.
Onderzoekers van de Nova South-Eastern Universiteit legden het verband toen ze het hersenweefsel van gezonde donoren analyseerden en vergeleken met dat van mensen met autisme of schizofrenie.
In de hersenen van oudere mensen, tussen de 61 en 80 jaar, werden dezelfde lage hoeveelheden aangetroffen: ze hadden meestal drie keer zo weinig vitamine B12 in hun hersenen als gezonde jongere mensen. Onderzoekers denken dat dit bij ouderen natuurlijk is en niet betekent dat deze mensen dementie zullen ontwikkelen.
Methylcobalamine, een actieve vorm van B12, ondersteunt de normale ontwikkeling van de hersenen door het regelen van een proces dat epigenetische regulatie van genexpressie heet.
Autisme en schizofrenie worden in verband gebracht met oxidatieve stress, waarbij vrije radicalen zich door het lichaam verspreiden, die de hoeveelheid vitamine B12 kunnen uitputten.
Onderzoekers denken dat B12-supplementen en antioxidanten zoals glutathion oxidatieve stress kunnen voorkomen, waardoor de hoeveelheid vitamine niet uitgeput raakt.
Bron: PLOS ONE, 2016; 11(1): e0146797