Tel niet alleen calorieën

Het idee dat alle calorieën hetzelfde zijn vormt de basis van veel afslankprogramma’s, maar dit is een mythe. Er is bijvoorbeeld een enorm verschil tussen een calorie in een met suiker gezoete drank en een calorie in zetmeel, zo stelden onderzoekers vast.

De calorieën in de drank kunnen obesitas veroorzaken en het risico op diabetes type 2 en hartziekten doen toenemen, terwijl die in zetmeel helemaal geen schadelijk effect hebben volgens een internationaal panel van voedingsdeskundigen.

De gezoete dranken kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, zelfs als u geen last hebt van het drinken ervan, en waarschuwingen op flessen en blikjes zijn volledig gerechtvaardigd.

Gezoete dranken zijn ‘buitengewoon schadelijk voor de menselijke gezondheid’ en niet alleen de bron van een ander soort calorieën, zo concludeerden de voedingsdeskundigen. Dit gebeurde in navolging van het vonnis van een Amerikaanse rechtbank die de waarschuwingsetiketten beoordeelde.

Onderzoekers kwamen ook tot de conclusie dat het eten van meervoudig onverzadigde vetten, zoals plantaardige oliën, zaden en noten, de kans op hartziekten vermindert.

‘We zijn het er allemaal over eens dat een gezond dieet, bestaande uit een minimum aan bewerkte volle granen, fruit, groenten en gezonde vetten, de gezondheid bevordert in tegenstelling tot het geraffineerde, typisch westerse dieet,’ zegt hoofdauteur Kimber Stanhope van de Universiteit van Californië, Davis.

Het idee dat alle calorieën gelijk zijn werd in de jaren 50 van de vorige eeuw op agressieve wijze gepromoot door de suikerindustrie, vanaf het moment dat haar producten zorgvuldig onderzocht werden. Dit idee kreeg de overhand en aan het eind van de rit richtte de aandacht zich volledig op vetrijke voedingsmiddelen.

Bron: Obes Rev, 2018 May 14. doi: 10.1111/obr.12699