Terugblikken op fouten gezonder dan gedacht

Wanneer u een fout maakt lijkt het u waarschijnlijk een goed idee om er niet te lang bij stil te staan. Uit onderzoek blijkt dat als er iets mis gaat het helemaal niet de gezondste optie is om gelijk fluitend weer verder te gaan.

Het gevoel van mislukking is geen aangename sensatie. Wanneer we een fout maken zorgen we uit zelfbescherming dan ook dat we vooral niet aan de mislukking blijven denken. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat deze reactie helemaal niet zo zelfbeschermend is als we denken. De onderzoekers concluderen dat het veel gezonder is om over onze mislukkingen te schrijven. Hierdoor ervaren we in toekomstige uitdagende situaties minder stress.

Minder cortisol

Voor het onderzoek werden de vrijwillige deelnemers verdeeld over twee groepen. De eerste groep kreeg de opdracht te schrijven over een mislukking uit het verleden. De tweede groep schreef over een onderwerp dat niets met hunzelf te maken had. Na deze opdracht moesten alle deelnemers een stressvolle taak uitvoeren. Tijdens het onderzoek werd het stressniveau van alle personen gemeten aan de hand van de hoeveelheid cortisol dat werd aangemaakt. De groep die over hun mislukking had geschreven vertoonde aantoonbaar minder stress. Hierdoor voerden zij de taak beter uit.

De Amerikaanse onderzoekers vermoeden door deze ervaring dat schrijven wel eens hetzelfde positieve effect kan hebben bij andere stressvolle situaties.

Bron: NPO Radio 1