Thalidomide is terug: als bron van eeuwige jeugd

Thalidomide (in Nederland indertijd verkocht als softenon) maakt een comeback. Dit keer gaat het ons leven verlengen. Ooit was dit het meest gevreesde medicijn ter wereld en ontketende het een discussie die leidde tot scherpere regels en veiligheidscontroles. Nu wordt het ons weer verkocht als ‘verjongingsmiddel’.
Revlimid (lenalidomide) is een middel tegen kanker met natuurkundige eigenschappen die lijken op die van thalidomide. Het is wellicht in staat afwijkingen van belangrijke onderdelen van het immuunsysteem (T-cellen) te herstellen. Die afwijkingen hebben een samenhang met de verslechtering van onze gezondheid naarmate we ouder worden, aldus het onderzoeksteam van de University of California in San Francisco, onder leiding van allergoloog Edward Goetzl, en het National Institute on Aging in Baltimore.
‘Als u een laaggedoseerde pil zonder bijwerkingen kon krijgen, zou u dat dan niet doen?’, vroeg Goetzl.
Dat zou best kunnen, maar revlimid past niet bepaald in die omschrijving. Het is ontwikkeld voor de behandeling van multipel myeloom en is in Engeland en Nederland enkel op voorschrift van een specialist verkrijgbaar. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het op de lijst van twintig middelen staan waarvoor nader veiligheidsonderzoek nodig is. Aangezien het afgeleid is van thalidomide, moeten zwangere vrouwen het al helemaal nooit nemen, omdat het de normale groei van de foetus verstoort. Andere bijwerkingen zijn trombose en longembolie (beide levensgevaarlijk!), leverschade en beenmergbeschadiging. Maar verder heeft revlimid geen bijwerkingen, hoor!
BRON: Clin Immunol, 2010; doi: 10.1016/j.clim.2010.11.002