Thee en citrussap beschermen tegen eierstokkanker

Vrouwen die thee of sap van citrusvruchten drinken, hebben veel minder kans eierstokkanker te ontwikkelen. De flavonoïden in de dranken hebben een beschermend effect. Het drinken van slechts twee koppen zwarte thee per dag vermindert de kans met een derde.
Producenten mogen op dit moment geen gezondheidsclaims voor flavonoïden maken, omdat de onderzoeken tot nog toe te kleinschalig waren. Maar dat kon wel eens veranderen door een recente studie, uitgevoerd door de Universiteit van East Anglia.
Het onderzoek betrof 171.490 vrouwen tussen de 25 en 55 jaar oud, van van wie gemiddeld 19 jaar lang de voeding werd bijgehouden. Na die periode konden de onderzoekers een direct verband vaststellen tussen het drinken van flavonoïden en de kans op epitheliaal ovariumcarcinoom – de meest voorkomende vorm van eierstokkanker.
Flavonoïden zijn er in verschillende soorten, waaronder flavonolen – die te vinden zijn in thee, rode wijn, appels en druiven – en flavononen, die in citrusfruit en -sappen zitten. De onderzoekers zeggen dat het heel eenvoudig is om flavonoïden aan uw dieet toe te voegen en dat ze langdurig voordelen voor uw gezondheid kunnen hebben.
Eierstokkanker is de op vier na dodelijkste soort kanker. Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland krijgen jaarlijks circa 1300 vrouwen in Nederland de diagnose.
Bron: American Journal of Clinical Nutrition, 2014; 100(5): 1344