een mooie huid

Theeboom geneest huidinfecties

Preparaten van tea tree (Melaleuca alternifolia) zouden wel eens even effectief kunnen zijn als medicatie bij de behandeling van hardnekkige huidinfecties door meticillineresistente Staphylococcus aureus (MRSA). In een onderzoek zijn crèmes en zeep met 10 procent tea tree-olie vergeleken met de volgende geneesmiddelen: mupirocine 2 procent bij neusinfecties, zilversulfadiazine 1 procent bij wondinfecties en zweren van het been, en zeep met 4 procent chloorhexidinegluconaat voor algemene infecties van de huid en de slijmvliezen. Er bleken weinig verschillen in resultaat.
Bij de 224 proefpersonen waren de medicamenteuze behandelingen in 49 procent van de gevallen succesvol tegen de MRSA-infecties, terwijl tea tree-olie dat bij 41 procent was. Wel was mupirocinezalf significant veel effectiever dan tea tree-olie bij neusinfecties, maar juist weer minder effectief op andere gebieden van de huid en op zweren. Verder werd de tea tree-olie goed verdragen en werden er geen bijwerkingen gemeld6.
COMMENTAAR VAN DE REDACTIE: Als natuurlijk antibioticum bewijst tea tree-olie zich steeds meer in de wetenschappelijke wereld. Dit onderzoek is een duidelijke aanwijzing dat producten met tea tree-olie een goed alternatief zijn voor behandeling met antibiotica bij huidinfecties met MRSA. Dit is vooral van belang, omdat infecties steeds moeilijker te behandelen zijn naarmate de resistentie van bacteriën toeneemt. Er zijn nog geen meldingen dat MRSA resistent is voor tea tree-olie.
6 J Hosp Infect, 2004; 56: 283-286