Tien supplementen voor je immuunsysteem

Op de vraag hoe je je weerstand en je immuunsysteem kunt verbeteren in tijden van corona denkt Rinske van den Barg van NPN (branchevereninging voor gezondheidsproducten) direct aan tien voedingsstoffen. Van zes vitaminen en vier mineralen weten we namelijk dat ze een positieve invloed hebben op je immuunsysteem. Daar zijn wetenschappelijke onderbouwingen voor.

In deze roerige tijden vanwege het coronavirus willen we allemaal zo gezond mogelijk blijven en goed voor elkaar zorgen. Voldoende vitaminen en mineralen kunnen je helpen om je weerstand op peil te houden. Met een goede weerstand kan je lichaam extra bescherming bieden tegen virussen. De meeste mensen weten dat vitamine C en D goed zijn voor je weerstand.

Maar wat kun je nog meer nemen? Dit is het hele rijtje van tien:

Vitamine A, B6, B11 (foliumzuur), B12, vitamine C en D en de mineralen koper, seleen, ijzer en zink helpen jouw immuunsysteem.

De belangrijkste basis voor het binnenkrijgen van voedingsstoffen is een gezonde en gevarieerde voeding. Daarnaast kun je als aanvulling een multivitamine nemen. Hier zitten vaak veel van bovenstaande vitaminen en mineralen in, speciaal voor je weerstand. Ook kun je kiezen voor supplementen met bijvoorbeeld alleen vitamine C of D.

Vitamine C is veruit de meest bekende vitamine en is betrokken bij een groot aantal processen in het lichaam. Het beschermt onze gezonde lichaamscellen en helpt bij het op peil houden van de weerstand. Er komen steeds meer onderzoeken over het inzetten van vitamine C in het ziekenhuis. Zo was er in 2017 een groot onderzoek waaruit bleek dat vitamine C een beschermende rol had bij bloedvergiftiging, ook wel sepsis genoemd (1). Een ander onderzoek laat zien dat een hoge dosering vitamine C mogelijk virusdodend is bij luchtweginfecties (2).

Door: Rinske van den Barg, voedingskundige NPN

Bronnen

1. www.evms.edu
2. J Orthomol Med. 2014;29(4):154-156