Tijd

Tijdstip van eten van belang voor preventie van diabetes

Gezonder gaan eten is een bewezen manier om diabetes type 2 te voorkomen, maar een verandering van de momenten waarop je eet, zou ook kunnen werken.

Het verkorten van de tijdsspanne waarbinnen we eten, kan een even grote impact hebben op onze gezondheid als onze voedselkeuze zelf. Al je maaltijden eten tussen 7.00 uur en 15.00 uur, of tussen 12.00 uur en 20.00 uur, kan bijdragen aan verlaging van je gewicht en bloedsuikerspiegel, factoren die van invloed zijn op diabetes.

Onderzoekers van de Britse Universiteit van Surrey staan nu op het punt hierover zekerheid te krijgen. Er worden vrijwilligers tussen de 18 en 65 jaar gerekruteerd, die binnen een van die tijdvensters zullen eten, en zij zullen worden vergeleken met een controlegroep die op de gebruikelijke tijden blijft eten.

‘Een dergelijke verandering van onze eettijden zorgt voor beperking van onze energie-inname tot een bepaald aantal uren per dag, wat leidt tot een verlenging van het dagelijkse aantal uren vasten dat we meestal ‘s nachts aanhouden’, zegt Jonathan Johnston, een van de onderzoekers.

Bij beide eetvensters wordt de vastentijd – de tijdsspanne waarin niet gegeten wordt – verlengd tot ongeveer 16 uur per dag.

Bron: Nutr Bull, 2020; doi: 10.1111/nbu.12479