Tobbende senior heeft minder cognitieve veerkracht

Wanneer we ouder worden, verzamelen onze hersenen kleverige plaques die onze cognitie en geheugen kunnen beïnvloeden. Sommige ouderen hebben echter meer cognitieve veerkracht dan anderen, aldus een nieuwe studie van de Northwestern University Feinberg School of Medicine, en dat heeft volgens de onderzoekers alles te maken met hun persoonlijkheid.

De wetenschappers onderzochten persoonlijkheidskenmerken die worden geassocieerd met cognitieve veerkracht en met het vermogen om beter te leven met de aandoening in de hersenen die dementie veroorzaakt. De uitkomsten lieten zien dat bij personen met een grotere neiging tot zelfdiscipline, organisatie, ijver, hoge prestaties en motivatie meer sprake was van cognitieve veerkracht.

Personen met een grotere neiging tot angst, zorgen, humeurigheid en impulsiviteit hadden daarentegen meer kans op een slechtere cognitieve functie.

Deze bevindingen bevestigen de veronderstelling dat iemands persoonlijkheid kan worden gebruikt om individuen te helpen hun cognitieve functie te behouden wanneer ze anders mogelijk kwetsbaar zijn voor neurodegeneratie. Volgens hoofdonderzoeker Eileen Graham, onderzoeksassistent en docent medische sociale wetenschappen, kunnen persoonlijkheid en andere factoren die cognitieve veerkracht bevorderen, vooral belangrijk zijn in de context van stress (zoals de Covid-19-pandemie) en daarmee is dit een belangrijk gebied van toekomstig onderzoek.

Bron: The Journals of Gerontology: Series B, gbaa135