17-09-2018

Toezichthouders op geneesmiddelen ‘gooien het op een akkoordje’ met journalisten

Toezichthouders op geneesmiddelen sluiten deals met journalisten om controle te hebben over de manier waarop medisch nieuws naar buiten wordt gebracht.

Journalisten van nationale kranten, tv en radio krijgen ‘scoops’, een dag voordat het nieuws officieel wordt vrijgegeven, in ruil voor een lijst van mensen met wie ze wel of niet contact kunnen opnemen met betrekking tot het bericht.

De regeling werd naar buiten gebracht door redacteuren van de Amerikaanse National Public Radio, die in 2014 voor het eerst werden benaderd door ambtenaren van de Amerikaanse toezichthouder op geneesmiddelen, de Food and Drug Administration (FDA). Hen werd verteld dat ze een dag vóór de eigenlijke aankondiging een privébriefing zouden krijgen en een lijst met namen van mensen met wie ze contact konden opnemen voor de verdere ondersteuning van het verhaal. Tegelijkertijd kregen ze te horen dat ze geen contact mochten opnemen met iemand die niet op lijst stond.

Brief

NPR-reporter Rob Stein schreef een brief aan de FDA, waarin hij vroeg om wat speelruimte te krijgen bij het hanteren van de lijst van mensen die hij mocht spreken, maar de FDA ‘wilde er niet van weten’, zo zegt hij.

De NPR ging akkoord met het ‘duivelse pact’ met de FDA en kwam naar de privébriefings met journalisten van een tiental vooraanstaande mediaorganisaties, waaronder de Washington Post, Wall Street Journal, New York Times, CBS, NBC en CNN.

Deze regeling, waarbij een organisatie de vorm van het nieuws bepaalt, wordt een strikt embargo genoemd. Het is niet bekend hoeveel soortgelijke regelingen zijn getroffen door andere verenigingen en bedrijven, omdat de FDA-deal alleen werd onthuld vanwege een ‘eigenaardige zin’ in de New York Times, aldus journalisten van Scientific American.

Bron: Scientific American, 1 October 2016

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....