Topartsen wellicht strafbaar bij ghostwriting

Topartsen zouden beticht kunnen worden van fraude als ze doorgaan hun naam te lenen aan een niet door henzelf geschreven artikel. Dit is een gangbare praktijk, waarbij het lijkt of een tekst van hen afkomstig is, terwijl dit in werkelijkheid een reclametekst is. Vooraanstaande advocaten waarschuwen nu tegen deze gang van zaken.

Deze praktijk, die al jaren bestaat, geeft een valse autoriteit aan een zogenaamd onderzoeksverslag, en artsen baseren vervolgens hun voorschrijfgedrag hierop. 80 procent van de inhoud van de gerenommeerde medische tijdschriften bestaat uit dit soort artikelen, schat een van de onderzoekers.

Het wordt hoog tijd dat dit ophoudt, zeggen Simon Stern en Trudo Lemmens – beiden juridisch hoogleraar aan de universiteit van Toronto – en de enige manier is om de artsen die zich misdragen officieel aan te klagen wegens fraude en professioneel en academisch wangedrag. Wanneer farmaceutische bedrijven zich in een rechtszaak op dit soort artikelen beroepen, terwijl ze bekend zijn met de totstandkoming, strekt deze aanklacht zich ook tot hen uit.

BRON: PLoS Med, 2011; 8: e1001070; doi: 10.1371/journal.pmed.1001070