Tot 22.000 verkeerde doktersrecepten ieder jaar

Jaarlijks overlijden tot wel 22.000 Britten enkel en alleen door een fout bij het voorschrijven of het verstrekken van hun medicatie, zo blijkt uit een recente studie.

Ieder jaar worden in Engeland ongeveer 237 miljoen medicatiefouten gemaakt. Ongeveer 72 procent daarvan is onschadelijk – en sommige worden al ontdekt voordat de patiënt het middel krijgt – maar minstens 26 procent van de fouten kan in potentie tot ernstige schade en zelfs tot de dood leiden, stellen onderzoekers van de Universiteit van York.

Per jaar worden naar schatting 66 miljoen ‘klinisch significante’ fouten gemaakt die leiden tot 1.700 tot 22.303 sterfgevallen. Het meest kwetsbaar zijn de ouderen die meerdere geneesmiddelen slikken en mensen in verpleeghuizen.

Een fout treedt het meest op bij het voorschrijven van een geneesmiddel voor het hart, (zoals anticoagulantia en antibloedplaatjesgeneesmiddelen) of NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen). Ongeveer een derde van alle ziekenhuisopnamen is te wijten aan een ongewenste bijwerking van een van deze middelen. En de maagbloedingen die erdoor ontstaan, zijn goed voor ongeveer de helft van alle geregistreerde sterfgevallen.

Los van de menselijke schade, kosten deze fouten de Britse belastingbetalers ongeveer 110 miljoen euro per jaar aan compensatiegelden, schatten de Yorkse onderzoekers. Maar dit zou een grove onderschatting kunnen zijn, omdat zij gebaseerd is op het laagste aantal gevallen dat leidt tot blijvende schade of de dood. Als uitgegaan wordt van de hoogste schattingen, zouden de kosten dichter in de buurt komen van 2,2 miljard euro per jaar.

Het aantal medicatiefouten is verontrustend, concluderen de onderzoekers. Bovendien denken zij dat vergelijkbare cijfers gezien worden in alle westerse landen, waaronder de Verenigde Staten en andere Europese landen.

Zij wijzen er ook op dat de cijfers zijn gebaseerd op studies van soms wel 10 jaar oud, en dat het huidige beeld zelfs nog minder goed kan zijn.

Bron: Prevalence en Economic Burden of Medication Errors in de NHS in England. Report commissioned by de Policy Research Unit in Economics Evaluation van Health en Care Interventions, 2018