Transvetzuren: alweer gezondere oliën bij McDonald’s

De fastfoodketen McDonald’s probeert zijn besluit de hoeveelheid transvetzuren in zijn bakproces ingrijpend terug te brengen als marketinginstrument in te zetten. Onlangs kondigde het bedrijf aan met een nieuwe ‘oliemix’ te komen die ervoor zorgt dat de hoeveelheid transvetzuren in de bakolie kleiner is dan 2 procent. Halverwege 2008 moet die in elke Europese vestiging van het concern gebruikt worden.
Maar in 2002 deed het bedrijf een soortgelijke aankondiging, en toen zou de overstap naar bakolie met minder vetzuren compleet zijn in 2003. Maar de olie werd niet veranderd, en McDonald’s maakte daar geen melding van. Daarom moest McDonald’s van het Amerikaanse gerechtshof 7 miljoen dollar betalen aan de American Heart Association om een campagne mede te financieren die de gevaren van transvetzuren bij het grote publiek onder de aandacht moet brengen, en nog eens 1,5 miljoen dollar besteden aan advertenties waarin het publiek op de hoogte werd gebracht van het feit dat McDonals’s de beloofde veiligere oliën niet had geïmplementeerd.
Momenteel wordt bij McDonald’s gebakken in deels geharde raapzaadolie, die voor ongeveer 10 procent bestaat uit transvetzuren, waarvan bekend is dat ze hartaandoeningen veroorzaken. Een transvetzuurgehalte van 15 procent levert naar schatting een risicoverhoging van 25 procent op voor hartziekten en hartfalen.
De nieuwe mix bestaat uit canolaolie, sojaboonolie en maïsolie, maar het schijnt dat McDonald’s wellicht een nieuw bewerkingsproces gaat introduceren genaamd ‘interesterificatie’. Dat mag dan een methode zijn waarbij niet wordt gehydrogeniseerd, toch worden voedingsdeskundigen er zenuwachtig van. Bij een klein onderzoek (online gepubliceerd) bleek het goede cholesterolgehalte bij de deelnemers te dalen nadat ze geïnteresterificeerde vetten hadden gebruikt1.
1Nutr Metabol, 2007; 4: 3; doi:10.1186/1743-7075-4-3