Trippen op een placebo?

Het placebo-effect werkt bij elk medicijn; de persoon voelt zich beter, zelfs als er geen werkzame stof in zit en dat geldt ook voor psyche-delische drugs. Mensen die een placebo kregen in plaats van psilocybine, de werkzame stof in paddo’s, hadden evengoed een ‘trip’.

Twintig van de 33 deelnemers die de placebo kregen, zeiden dat ze enig psychedelisch effect hadden ervaren, zoals het zien bewegen of vervormen van schilderijen aan de muur. Onderzoekers van de McGill University nodigden de deelnemers uit voor een ‘psychedelisch feest’, met onder meer licht en muziek, en er waren 10 assistenten met witte doktersjassen in de kamer om mensen met een ‘slechte trip’ bij te staan.

Zoals onderzoeker Jay Olson zei, hing alles volledig af van de context en opzet, en die overtuigde de meeste deelnemers ervan dat ze paddo’s namen en geen suikerpil.Het onderzoek heeft een serieuze kant.

Aangezien er soms psychedelische drugs worden ingezet bij de behandeling van depressie, kan een onschadelijke placebo – zonder de schadelijke bijwerkingen van psychedelica – mogelijk toch vergelijkbare gunstige resultaten geven bij patiënten.

Psychopharmacology, 2020; 237: 1371–82