Tuinamassage vermindert spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn en de oorzaak is vaak onduidelijk. Regelmatig wordt Tuina, een Chinese massagetechniek, ingezet om spanningshoofdpijn te verlichten. Een onderzoeksteam van de universiteit van Guangzhou in China boog zich over de effectiviteit van deze massagetechniek.

Letterlijk betekent Tuina ‘duw en pak’. De massage bestaat uit een combinatie van Chinese therapeutische massage, acupressuur en manipulatie van acupunctuurpunten. Met duwen, kloppen en knijpen met vingers, handpalmen, vuisten en ellenbogen worden blokkades in het weefsel opgelost. De qi en het bloed kunnen daardoor weer ongehinderd door het lichaam stromen.

Het onderzoeksteam selecteerde zeven studies, gerandomiseerde gecontroleerde trials, waarbij Tuina werd ingezet voor de behandeling van spanningshoofdpijn. In totaal ging het hierbij om 1228 deelnemers.

De onderzoekers concludeerden dat Tuina effectiever is dan medicatie en geen nadelige effecten heeft. Ook was de visual analog scale (VAS) aanzienlijk lager dan bij gebruik van geneesmiddelen. De VAS is een relatief eenvoudige manier om acute en chronische pijn te meten. Patiënten geven hun gevoel van pijn een cijfer op een schaal van 0 tot 10, waarbij 10 staat voor de ergste vorm van pijn.

De slotsom van de onderzoekers is dan ook dat Tuinamassage helpt bij spanningshoofdpijn. Zij zeggen tegelijkertijd dat er meer studie moet worden gedaan om hun bevindingen te bevestigen.

Voor meer informatie over Tuina zie Tuina, Chinese massage | Beroepsvereniging Zhong

Bron: ScienceDirect (2021) 101293