koffie

Twee bestanddelen van koffie die dementie tegengaan

Koffie helpt misschien tegen dementie, alzheimer en parkinson. Het bevat twee stofjes die de degeneratie (achteruitgang) van de hersenen vertragen.

De stoffen lijken vooral effectief bij Lewy body dementie. Dat is een van de meest voorkomende vormen van leeftijdgerelateerde dementie, die kenmerken van zowel alzheimer als parkinson heeft.

De combinatie van de twee bestanddelen – cafeïne en EHT (eicosanoyl-5-hydroxytryptamide: een vetzuur dat afgeleid is van de neurotransmitter serotonine) – beschermt de hersenen tegen abnormale eiwitophopingen die je ziet bij Lewy body dementie.

Geen van beide bestanddelen heeft op zichzelf een beschermend effect. Maar samen kunnen ze de progressie van Lewy body-dementie vertragen en misschien zelfs stoppen. Dat zeggen onderzoekers van de Amerikaanse Rutgers Universiteit, die tests op laboratoriummuizen deden.

Koffie werd al eerder in verband gebracht met een lager risico op parkinson, maar onderzoekers dachten toen dat dit uitsluitend te maken had met het effect van cafeïne. Maar koffiebonen bevatten meer dan duizend stofjes en de Rutgers-onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in EHT, dat in de wasachtige coating van koffiebonen zit.

Bron: Proc Natl Acad Sci U S A, 2018; 115: E12053-62