Twee visies op gaatjes in onze tanden

Gaatjes in ons gebit kunnen behoorlijk pijnlijk zijn, maar wat veroorzaakt nu echt tandbederf ofwel cariës? De tandheelkunde kent grappig genoeg twee visies op het ontstaan van gaatjes in ons gebit. We zetten beide uiteen.

De eerste oorzaak van gaatjes zijn de bacteriën die in het tandplak aanwezig zijn. Tandplak is de wit-gelige laag die zich vormt op en tussen onze tanden mede door eten en drinken. Ook blijft deze laag achter op de zachte weefsels in de mond, zoals de wang en het tandvlees.

De mond maakt de hele dag plaque aan. Meer dan 70 procent van het tandplak bestaat uit bacteriën die al in de mond aanwezig zijn, daarbij komen nog voedselresten en de stoffen die van nature in ons speeksel voorkomen. Het tandbederf treedt op zodra de bacteriën in het tandplak de aanwezige suikers gaan afbreken tot zuren. Deze zuren beschadigen het glazuur, waardoor ‘demineralisatie’ ontstaat. Door beschadigingen in het tandoppervlak kunnen zuren diep in tanden en kiezen dringen. Het lichaam kan het tandmateriaal na een zuuraanval echter wel herstellen. Ook wel ‘remineraliseren’ genoemd. Een gaatje ontstaat echter pas wanneer geregeld zoetigheid wordt gegeten of gedronken, er veel eetmomenten zijn en als de mondhygiëne slecht is.

De andere theorie op het ontstaan van gaatjes komt van dr. Leonora en dr. Steinman. Hierbij hebben de twee organen in onze hersenen de meeste invloed. Het gaat om de hypothalamus en de hypofyse die ons hormoonstelstel reguleren. De twee artsen ontdekten dat de hypothalamus communiceert met de speekselklieren in onze kaken door afgifte van hormonen. Als het oorspeekselklier bijvoorbeeld gestimuleerd wordt, scheidt deze hormonen uit die ervoor zorgen dat er een vochtstroom plaatsvindt in de kanaaltjes in ons tandbeen. Deze mineraalrijke vloeistof reinigt onze tanden en remineraliseert ze. Volgens de artsen is het de voeding die dit proces verandert, waardoor er juist gaatjes ontstaan.

In beide gevallen echter blijft het minimaal twee per dag tandenpoetsen natuurlijk belangrijk.

Bron: oergezondemond.nl