Tweede herpesvirus dat mogelijk MS uitlokt

Multiple sclerose (MS) wordt mogelijk uitgelokt door een virale infectie, vooral als het gaat om verscheidene herpesvirussen.

MS is een auto-immuunziekte die het centrale zenuwstelsel aanvaltmaar wetenschappers tasten in het duister over de oorsprong ervan. 

Het vermoeden is dat het Epstein-Barrherpesvirus de aanleiding zou kunnen zijn, maar nieuw onderzoek wijst uit dat het ontstaan van MS het resultaat kan zijn van verscheidene herpesvirussen die samenwerken, waarbij stam 6 van het virus een hoofdrol speelt. 

MS-patiënten zijn vaker drager van de 6A-variant van het herpesvirus en het zou kunnen dat die de aanjager is van de ziekte, aldus onderzoekers van het Zweedse Karolínska Institute. 

Bij mensen met MS was de kans op het hebben van antistoffen tegen de herpesvirus 6-stam 55 procent groter, zo zagen onderzoekers na onderzoek van bloedmonsters van 8700 MS-patiënten en een controlegroep van 7200 gezonde mensen. 

Bovendien bleek, na onderzoek van bloed dat gemiddeld acht jaar voor het ontstaan van de eerste MS-symptomen was afgenomen bij de patiënten, dat volwassenen die als kind een herpesvirus 6-infectie hadden gehad een tweemaal zo grote kans hadden op het ontstaan van MS. 

Hoewel het Epstein-Barrvirus nog steeds verband lijkt te houden met MS, wordt het risico sterk verhoogd als de patiënt daarnaast drager van het herpesvirus 6 is. 

BRON: Front Immunol, 2019; 10: 2715