Twintig minuten minder zitten en het risico op hartziekten neemt af

We brengen allemaal teveel tijd al zittend door. Maar uren en uren bewegen om het zitten te compenseren is niet nodig: elke dag twintig minuten minder zitten is voldoende om uw spiermassa te behouden en uw algehele gezondheid te verbeteren.

Staan, wandelen of zelfs een lichte oefening van twintig minuten, die anders zittend zouden doorgebracht worden, hadden een enorm positieve invloed op het welzijn van mensen met een gemiddelde gezondheid, blijkt uit onderzoek.

Na een jaar waren die twintig minuten per dag terug te zien in tekenen van een verminderd risico op diabetes mellitus type 2 en hartziekten, waaronder minder glucose nuchtere waarde en meer spiermassa in de benen, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Jyvaskyla in Finland.

Ze gingen na wat de gevolgen waren van een kleine aanpassing in de leefstijl in een groep van 133 kantoormedewerkers die bijna tien uur per dag zaten, op het werk of thuis. De helft werd aangemoedigd om elke dag 21 minuten zitten te vervangen door lichte activiteiten, terwijl de anderen de gebruikelijke tijd die ze zaten niet veranderden.

De deelnemers staken de extra 21 minuten vooral in hun vrijetijdsbesteding. Zij vervingen het zitten door meer actieve tijd met hun kinderen en hun gezin. Daarmee gaven ze ook aan hun kinderen het goede voorbeeld om actiever te zijn, aldus de onderzoekers.

Bron: PLoS One, 2017; 12: e0183299