Uitrekken kan het hartzieketerisico verlagen

Een speciale vorm van rekoefeningen kan het risico op hartziekten en diabetes helpen verlagen. Passief rekken, waarbij iemand je helpt om je ledematen uit te rekken, verbetert de bloedstroom en maakt de aderen minder stijf, en dat kan al na drie maanden bereikt worden.

Je kunt de passieve strekkingen ook in een harnas uitvoeren, waarbij de zwaartekracht de hulp vervangt. Als je het zelf doet zonder enige hulp dan heet het actief rekken. Onderzoekers van de universiteit van Milaan onderzochten de voordelen van passief rekken bij een groep van 39 vrijwilligers.

De helft daarvan werd niet passief gerekt en bij de rest van de groep werden 12 weken lang vijf keer per week de benen gerekt. Aan het eind van de proef was de bloedstroom in de rek-groep verbeterd en ook de bloedcirculatie van de aderen in de onderbenen en bovenarmen was toegenomen, en de stijfheid van de aderen was afgenomen.

Volgens de onderzoekers zouden deze verbeteringen kunnen helpen hartziekten en diabetes te voorkomen. Een extra voordeel van passief rekken is dat het ook veilig is na een operatie. Dus ook in een dergelijke cruciale tijd kan het helpen om de bloedvatgezondheid te verbeteren.

J Physiol, 2020 doi: 10.1113/JP279866