Urineweginfecties hebben niets te maken met hygiëne – en alles met je darmen

Terugkerende urineweginfecties (UWI’s) worden niet veroorzaakt door slechte hygiëne. Hoewel een urineweginfectie het gevolg is van E. colibacterieën die vanuit de darmen in de urinewegen terechtkomen, is slechte hygiëne niet de oorzaak. Het komt doordat er niet genoeg goede bacteriën in de darm zijn om de infectie te stoppen, voordat deze de urinewegen bereikt.

Onderzoekers van de Universiteit van Washington het Broad Instituut bewezen dit in een één jaar durend onderzoek waarin 15 vrouwen met terugkerende urineweginfecties werden vergeleken met 16 anderen die nog nooit een UWI hadden gehad. Beide groepen hadden E. colibacteriën, alleen degenen met urineweginfecties hadden een uitgeput microbioom. Ons microbioom wordt gevormd door biljoenen bacteriën, virussen, gisten en schimmels. De vrouwen met urineweginfecties hadden met name weinig bacteriën die butyraat produceren, een vetzuur dat ontstekingen bestrijdt. De vrouwen met gezonde darmen waren in staat om E. coli uit hun blaas te verwijderen, voordat ze de urinewegen infecteerden.

Vrouwen die antibiotica gebruiken, verzwakken hun darmmicrobioom en maken een nieuwe infectie veel waarschijnlijker. Hoewel de medicijnen de onmiddellijke symptomen verhelpen, maken ze het probleem op de lange termijn alleen maar erger. ‘Het is frustrerend voor vrouwen als ze naar de dokter gaan vanwege steeds opnieuw terugkerende UWI’s en ze van de arts, veelal een man, advies krijgen over hygiëne’, zei onderzoeker Scott Hultgren. ‘Het komt erop neer dat artsen eigenlijk niet weten wat ze moeten doen met terugkerende UWI’s. Het enige dat ze kunnen geven zijn antibiotica, maar waarschijnlijk verergert dat het probleem meer dan dat het iets oplost.’

Nat Microbiol, 2022; 7: 630–39