Uw wandelsnelheid zegt iets over uw gezondheid

Er zijn verschillende parameters die onmiddellijk iets kunnen vertellen over onze gezondheid. Denk hierbij aan het berekenen van het BMI of het meten van de bloeddruk. Als het aan onderzoekers aan de Universiteit van Zuid-Californië ligt, wordt er voortaan ook gekeken naar de snelheid waarmee iemand loopt.

‘Aan de hand van loopsnelheid kan goed worden voorspeld hoe gezond iemand is’, verklaart Christina M. Dieli-Conwright, een van de onderzoekers. Het onderzoek toont aan dat hoe sneller iemand loopt, hoe beter de gezondheid is. Hartchirurgen stellen daarom voor om voortaan de loopsnelheid van patiënten te analyseren om erachter te komen welke patiënten mogelijk problemen hebben met herstel na een operatie.

Momenteel onderzoekt Dieli-Conwright wat het effect is van lichamelijke oefeningen op mensen die borstkanker hebben overleefd. Haar onderzoeksteam houdt de loopsnelheid van de patiënten nauwlettend in de gaten. ‘Hoe zieker iemand is – door bijvoorbeeld kankerbehandeling of een ander soort ziekte – hoe zwakker diegene wordt en minder kan bewegen. Chemotherapie maakt op iemand die nooit heeft gesport een veel grotere impact waardoor diegene aan bed blijft gekluisterd.’

Biologische leeftijd

Volgens het onderzoek kunnen artsen de loopsnelheid gebruiken om iemands biologische leeftijd te berekenen. Deze kan jonger of ouder zijn dan iemands kalenderleeftijd.

Het onderzoek wil niet zeggen dat het bewust sneller gaan lopen de gezondheidsscore positief beïnvloedt. Wel is het belangrijk om te kijken naar hoe lichamelijk actief iemand is. Wanneer de loopsnelheid afneemt, kan dit wijzen op een onderliggend probleem. ‘Het volgen van een simpel loopprogramma kan bijdragen aan de algemene gezondheid’, aldus Dieli-Conwright.

Bron: USC