Vasten kan type 2 diabetes bestrijden

Als een veganistisch dieet u niet zo aantrekkelijk lijkt, kan periodiek vasten een gelijkwaardig positief effect hebben op type 2 diabetes. Met vasten kunnen de meest ernstige gevallen van diabetes, die insuline-injecties nodig maken, bestreden worden.

Een recente studie toonde aan dat periodiek 24 uur vasten, ofwel om de dag ofwel drie dagen per week, de aandoening kan bestrijden en medicijngebruik overbodig kan maken.

Diabetici die insuline gebruikten hadden na 10 maanden periodiek vasten geen geneesmiddelen meer nodig, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Toronto.

Echter, een zorgvuldige monitoring was nodig om er zeker van te zijn dat er geen gevaarlijke dalingen van de bloedsuikerspiegel waren.
De patiënten waren niet helemaal zonder voedsel. Tijdens de 24 uur vasten mochten zij calorievrije dranken drinken, zoals thee, koffie, water of bouillon, en mochten zij een caloriearme avondmaaltijd gebruiken.

Vasten werd onderzocht bij drie diabetici, waarbij de aandoening zover gevorderd was dat ze dagelijks insuline-injecties nodig hadden tegen dalingen van hun bloedsuikerspiegel.

Twee patiënten vastten om de andere dag, en de derde vastte drie dagen en at normaal op de overige vier dagen van de week.

Bron: BMJ Case Rep, 2018; bcr-2017-221854