Vasten vermindert kans op hartziekten en kanker


Om de paar maanden een poosje vasten zou weleens een van de beste maatregelen kunnen zijn om gezond te blijven. Vasten verlaagt namelijk veel risicofactoren voor hart- en vaatziekten, en vermindert de tekenen van ontsteking, die de voorbode van chronische ziekten kunnen zijn.
Elke drie maanden vijf dagen vasten – waarbij u uw calorie-inname terugbrengt naar 750 tot 1100 calorieën per dag – lijkt de beste manier. Vasten vermindert niet alleen de kans op ziekten, het helpt u ook om af te vallen en u krijgt een smallere taille.
De voordelen van vasten werden getest bij een groep van 100 gezonde vrijwilligers van 20 tot 70 jaar. De helft bleef drie maanden lang eten zoals ze gewend waren, terwijl de rest elke maand vijf dagen op dieet ging, waarbij ze die 750 tot 1100 calorieën per dag innamen, volgens een speciaal programma. Na drie maanden werd de groep die gewoon had gegeten ook op het vastendieet gezet.
Na het vastendieet verloren alle deelnemers gemiddeld 2,7 kg. Ook nam hun tailleomvang 2,5 tot 5 centimeter af, daalde hun bloeddruk, en de ontstekingsmarker IGF-1 (insulin-like growth factor) daalde naar een niveau dat samenhangt met een lager kankerrisico.
Deze biomarkers bleven zo, ook toen de deelnemers hun normale leven en voedingspatroon weer hervatten, zegt hoofdonderzoeker Valter Longo van de Universiteit van Zuid-Californië.
Sci Transl Med, 2017; 9: DOI: 10.1126/scitranslmed.aai8700