Veel 65-plussers slikken dagelijks gemiddeld vijf medicijnen

Een op de vijf recent gepensioneerde Britten slikt gemiddeld vijf medicijnen per dag, oplopend tot acht voor 85-plussers. 

Deze praktijk van zogenaamde ‘polymedicatie’ zorgt voor een toeloop naar de ziekenhuizen. In de afgelopen zeven jaar nam het aantal gevallen van ernstige bijwerkingen door deze chemische cocktails toe met 53 procent. Dat is niet verrassend, want 75 procent van de gepensioneerden reageert op minstens een van de gangbare medicijnen die ze krijgen voorgeschreven. 

Onder tijdsdruk werkende artsen schrijven te snel recepten uit en kijken niet naar mogelijke schade door chemische reacties tussen de vele krachtige medicijnen, aldus de Britse liefdadigheidsinstelling Age UK. 

Uit het onderzoek van de instelling bleek dat twee miljoen Britse gepensioneerden – een op de vijf – gemiddeld vijf verschillende medicijnen per dag krijgen, oplopend tot gemiddeld acht bij mensen van boven de 85. 

Veelvoorkomende bijwerkingen van medicijnen zijn onder meer verwarring, duizeligheid en deliriummaar ook gangbare ouderdomsklachten, waaronder ook incontinentie en onvast op de benen staan kunnen worden toegeschreven aan medicijnbijwerkingen. 


BRON
Age UK. “More Harm Than Good: Why More Isn’t Always Better with Older People’s Medicines.”