Veel vlees eten verhoogt kans op hartfalen (bij vrouwen)

Mannen en vrouwen zijn echt verschillend, zeker als het gaat om het eten van vlees. Vrouwen die veel vlees eten hebben meer kans op hartfalen. Plantaardige eiwitten zijn voor hen een veel gezondere keuze, dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Het risico op hartfalen lijkt groter bij vrouwen van 50 jaar of ouder die de menopauze achter de rug hebben, zeggen onderzoekers van het Amerikaanse Memorial Hospital in Rhode Island. Ze bestudeerden vijf jaar lang de gezondheid en eetgewoonten van bijna 104.000 vrouwen tussen de 50 en 79 jaar. In die periode ontwikkelden meer dan 1700 van hen hartfalen, en dat gebeurde vaker bij vrouwen die veel vlees aten.
Ras, leeftijd en etnische achtergrond van de vrouwen maakten geen verschil. Ook maakte het niet uit of ze al aan een andere aandoening leden, zoals hoge bloeddruk, diabetes, ziekte van de kransslagaders, bloedarmoede of een onregelmatige en meestal snellere hartslag (atriumfibrilleren).
Degenen die meer groenten aten hadden een kleinere kans op hartfalen. Daarom denken onderzoekers dat plantaardige eiwitten een beschermend effect hebben.
Hartfalen komt veel voor bij postmenopauzale vrouwen, maar volgens de onderzoekers kunt u het risico daarop verminderen door meer groenten te eten.
Gepresenteerd op de American Heart Association Scientific Sessions 2016, 14 november 2016, New Orleans, Louisiana