Veelbelovende vaccinatie tegen Chlamydia getest

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het is de meest voorkomende soa, vooral onder jonge mensen. Chlamydia geeft niet altijd fysieke klachten waardoor met name vrouwen het ongemerkt kunnen hebben.

Wereldwijd worden er jaarlijks zo’n 131 miljoen gevallen van Chlamydia geregistreerd. De economische impact van deze soa is groot. Een effectieve vaccinatie zou enorm kunnen helpen om deze economische druk te verminderen en deze lijkt nu in beeld te komen.

Fase 1-onderzoek

Het experimentele onderzoek werd uitgevoerd in het Hammersmith Hospital in Londen. De onderzoekers verdeelden 35 gezonde vrouwen in de leeftijd van 19 tot 45 in drie groepen om de effectiviteit van de vaccinatie te kunnen testen. De twee eerste groepen kregen ieder de nieuwe vaccinatie, CTH522, toegediend, maar elk in een iets andere samenstelling. De derde groep ontving een placebo.

Twee varianten

Een variant, CTH522-CAF01, ontworpen om cellulaire immuniteit te stimuleren, bleek 5,6 keer meer antilichamen te genereren dan de andere variant, CTH522-AH. De placebo had geen effect.

De onderzoekers menen dat de eerste variant daarom de moeite waard is om verder te onderzoeken. De onderzoekers bereiden nu een fase 2-test voor. Zij hopen dat de vaccinatie te zijner tijd preventief kan worden ingezet ter voorkoming van Chlamydia.

Lancet Infect Dis. 2019 Aug; S1473-3099(19)30279-8.