Vega en mediterraan dieet zijn goed voor het hart

Wat is het beste dieet om je hart gezond te houden: vegetarisch of mediterraan? Volgens een recent onderzoek verminderen beide diëten de kans op hartziekten en beroertes.

Cruciaal is een gezond dieet met veel groenten, fruit en peulvruchten, het bijhouden van hoeveel u eet, en uiteraard het vermijden van bewerkt voedsel. Beide diëten hadden al na drie maanden een positief effect, met een vergelijkbaar gewichtsverlies en een vermindering van markers voor hartziekten in het bloed.

Onderzoekers van de Universiteit van Florence testten beide diëten in een groep van 107 gezonde mensen met overgewicht in de leeftijd van 18 tot 75 jaar.

Het vegetarisch dieet bevatte eieren en zuivel, en het mediterraan dieet liet daarnaast ook gevogelte, vis en wat rood vlees toe.

De deelnemers werden op basis van toeval verdeeld in twee groepen, waarbij de ene groep gedurende drie maanden een vegetarisch dan wel een mediterraan dieet volgde. Daarna volgde gedurende drie maanden het andere dieet. Het gewichtsverlies was bij beide diëten ongeveer even groot: gemiddeld 1,4 kg lichaamsvet en 1,8 kg van het totaalgewicht. Bloedwaarden voor hartziekten daalden met beide diëten.

Veranderingen in markers van oxidatieve stress en inflammatie waren vergelijkbaar bij beide groepen. Maar met het vegetarisch dieet werd een sterkere daling van LDL-cholesterol waargenomen, terwijl het mediterraan dieet meer effect had op triglyceriden.

Bron: Circulation, 2018; 137: 1103–13