Vegetariërs minder ziek van Covid-19

Verschillende studies veronderstellen dat voedingsgewoonten een belangrijke rol kunnen spelen bij een Covid-19-infectie, de ernst van de symptomen en duur van de ziekte, maar het verband tussen voedingspatronen en Covid-19 is als zodanig niet eerder onderzocht.

Amerikaanse onderzoekers vroegen daarom gezondheidswerkers uit zes landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) die doorlopend te maken hadden met Covid-19-patiënten om gedurende twee maanden een online enquête in te vullen. De deelnemers verstrekten informatie over demografische kenmerken, voeding en of ze wel of niet met Covid-19 te maken hadden gekregen.

Van de deelnemers hadden er 568 op enig moment Covid-19 en 2316 niet. Van de Covid-19-gevallen hadden 138 personen een matige tot ernstige infectie en 430 personen een zeer milde tot milde variant.

Na correctie van gewicht, leeftijd, reeds bestaande aandoeningen en leefstijl hadden deelnemers die ‘plantaardige diëten’ en ‘plantaardige diëten of pescatarische diëten’ rapporteerden respectievelijk 73 procent en 59 procent minder kans op matige tot ernstige Covid-19. En vergeleken met deelnemers die meldden ‘plantaardige diëten’ te volgen, hadden degenen met een koolhydraatarm, eiwitrijk voedingspatroon een grotere kans op matige tot ernstige Covid-19.

Er werd geen verband waargenomen tussen de gerapporteerde diëten en het wel of niet krijgen van een Covid-19-infectie of een eventuele relatie met de duur ervan. Ook waren er geen verschillen tussen de landen onderling.

Bron: BMJ Nutrition, Prevention & Health 2021;bmjnph-2021-000272