Verband tussen obesitas en depressie vastgesteld

Hoe kom je aan een depressie? Hoewel het raadselachtig blijft, zeggen onderzoekers dat ze het ‘sterkste bewijs tot nu toe’ hebben gevonden dat obesitas een oorzaak kan zijn.

Het is de psychische impact van overgewicht die de depressie veroorzaakt, en niet zozeer de fysiologische problemen die samengaan met obesitas, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Australië.

En het lijkt vrouwen meer te beïnvloeden dan mannen, aldus de onderzoekers. Ze vergeleken de medische en genetische gegevens van ongeveer 48.000 mensen met een depressie met die van 290.000 mensen zonder depressie (de controlegroep).

Genen die verband hielden met depressie bleken ook samen te hangen met obesitas en een hoge BMI (body mass index). ‘Dat wijst erop dat overgewicht tot depressie kan leiden, vooral bij vrouwen,’ zegt Elina Hypponen, een van de onderzoekers.

Paradoxaal genoeg vonden de onderzoekers vergelijkbare verbanden bij mannen die heel slank zijn, een groep die ook vatbaarder is voor depressie dan mannen met een normaal gewicht en vrouwen met een lage BMI.

Bron: Int J Epidemiol, 13 november 2018