Verband tussen ontstoken tandvlees en beroerte

Verband tussen ontstoken tandvlees en beroerte
Er blijkt een verband te bestaan tussen ontstoken tandvlees en ontstekingen in de hersenen. Oudere mensen met parodontitis of ontstoken tandvlees krijgen vier keer zo vaak een beroerte.
Chronische parodontitis en lacunaire infarcten – een klein infarct in het centrale deel van de hersenen – komen veel voor bij ouderen, en ze lijken samen te hangen, aldus onderzoekers van de Spaanse Universiteit van Santiago de Compostela. Lacunaire infarcten vormen een kwart van alle herseninfarcten, en ze ontstaan door afsluiting van een bloedvat dat de hersenen van bloed moet voorzien.
Ze ontdekten het verband toen ze 62 mensen met chronische parodontitis onderzochten. Ze weten echter niet precies hoe het verband in elkaar steekt: is een lacunair infarct het gevolg van parodontitis, of zijn het allebei manifestaties van hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk, diabetes of een hoog cholesterolgehalte?
Toch is het goed om te beginnen met het behandelen van chronische parodontitis, vooral als het om ouderen gaat, zeggen ze. Dat kan ontsteking in het hele lichaam verminderen en daardoor ook de kans op een lacunair infarct of een beroerte verkleinen.
Bron: Eur J Neurol 23 (10), 1572-1579