Verband tussen schizofrenie en vitamine D-tekort

Schizofrenie is niet gewoon ‘psychisch’. Het kan worden veroorzaakt door een vitamine D-tekort van jaren terug, toen u geboren werd.

Pasgeboren kinderen met een tekort aan vitamine D hebben 44 procent meer kans als volwassene schizofrenie te krijgen. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Queensland in Australië.

De onderzoekers denken dat de basis voor schizofrenie in de baarmoeder ligt, als de zich ontwikkelende baby volledig afhankelijk is van de vitamine D-voorraad van de moeder. Het is dus belangrijk dat zwangere vrouwen een goede vitamine D-spiegel hebben. Dat kan door supplementen te slikken, door voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamine D, zoals runderlever, kaas en eieren, of door zonlicht, zeggen de onderzoekers.

De wetenschappers analyseerden gegevens van 2.602 mensen, bij wie de vitamine D-spiegel werd gemeten bij hun geboorte (tussen 1981 en 2000) en die later schizofrenie kregen. De spiegel werden ook bepaald bij een vergelijkbare groep kinderen die geen schizofrenie kregen.
Het risico is groter in noordelijke landen met minder zonlicht, zeggen de onderzoekers. Daarom is een goede vitamine D-spiegel, vooral bij zwangere vrouwen, van cruciaal belang.

De onderzoekers willen nu nog kijken of lage vitamine D-waarden bij zwangere vrouwen ook bijdragen aan de autisme-epidemie.

Bron: Nature, Scientific Reports, 2018; 8: 17692