Verband tussen tandvleesontsteking en bepaalde vormen van kanker bewezen

Eerder werd al een verband vastgesteld tussen een ernstige tandvleesontsteking, parodontitis genoemd, en hartziekten. Uit een recente studie blijkt nu dat mensen met tandvleesaandoeningen ook 24 procent meer kans hebben om kanker te krijgen.

Het risico was wat hoger (28 procent) bij mensen die de meest ernstige vorm van parodontitis hadden en al hun tanden kwijt waren. Long- en dikkedarm-kanker (colorectale kanker) kwamen het vaakst voor bij mensen met tandvleesaandoeningen, stelden onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health vast.

Zij volgden de gezondheid van 7466 mensen gedurende meer dan 12 jaar, en in die periode kregen 1648 mensen kanker. De onderzoekers ontdekten dat mensen met een ernstige vorm van parodontitis meer dan twee keer zoveel kans hadden op het ontwikkelen van longkanker dan mensen met een milde vorm of zonder parodontitis. Ook het risico op dikkedarmkanker was verhoogd. Een licht verhoogd risico op alvleesklierkanker werd waargenomen.

De onderzoekers weten echter niet zeker of de bacteriën die zorgen voor het ontstoken tandvlees kanker veroorzaken of dat het te wijten is aan een nevenverschijnsel van de ziekte. Een gemeenschappelijke factor is bijvoorbeeld roken: rokers hebben zowel meer kans op tandvleesontstekingen als op long- en darmziekten.

Tandvleesontstekingen leken echter het risico op andere vormen van kanker, waaronder borst-, prostaat-, bloed- en lymfeklierkanker niet te verhogen.

Deze bevindingen worden ondersteund door andere studies, waaruit bleek dat de bacteriën in tandvleesaandoeningen teruggevonden worden in dikkedarmkankerweefsels.

Bron: J Natl Cancer Inst, Jan 12, 2018