Verband voedselverpakking en hartziekte

Ftalaten zijn chemische stoffen die in veel voedselverpakkingen en medisch materiaal zitten. Ze blijken samen te hangen met allerlei chronische ziekten, waaronder hartproblemen, diabetes type 2 en hoge bloeddruk.

Van de 1504 mannen van wie de urine werd onderzocht, bleken er 1498 ftalaten in hun urine te hebben: dat is 99,6 procent. Degenen met het hoogste gehalte hadden vaker een van bovenstaande ziekten en ook vaker ernstige symptomen.

Onderzoekers van de Universiteit van Adelaide in Australië, die de analyses uitvoerden, zeggen dat er een direct verband is tussen de chemicaliën en de chronische ziekten. Ftalaten verstoren het hormoonstelsel, dat zorgt voor afgifte van hormonen die onze groei, stofwisseling en seksuele ontwikkeling reguleren.

De mannen met het hoogste gehalte aan ftalaten in hun urine hadden ook meer ontstekingsmarkers in hun bloed: een waarschuwing dat er kans is op andere chronische aandoeningen zoals kanker.

De ontdekking maakt duidelijk hoe belangrijk het is om verse groenten en fruit te eten. Want verse voedingsmiddelen worden vaak los verkocht, terwijl bewerkte voedingsmiddelen en koolzuurhoudende dranken ftalaten bevatten, afkomstig van hun verpakking of blik, die vervolgens in het lichaam terechtkomen.

Het is opmerkelijk dat 82 procent van de geteste mannen te zwaar of obees was. Ook dat is een veelvoorkomende aandoening die samenhangt met het eten van bewerkte voedingsmiddelen met veel suikers. Maar het verband tussen ftalaten en chronische ziekten bleef gelijk, ook na correctie op lichaamsgewicht.

Bron: Environ Res, 2017; 158: 366-72