Vergiftigd door uw nieuwe matras?

Oktober 2017 waarschuwde het chemieconcern BASF matrasfabrikanten in binnen- en buitenland dat een te hoge concentratie van de gifstof dichloorbenzeen terecht was gekomen in de schuimvulling van matrassen.

Hoe gevaarlijk is uw matras?

Wat was er nu precies aan de hand en kunt u nog rustig slapen op uw nieuwe matras?

Het Duitse BASF produceert grondstoffen voor polyurethaanschuim dat onder meer wordt toegepast in kinderzitjes en autostoelen, maar ook in matrassen. Door een productiefout is in de nazomer van 2017 een te hoge concentratie van de gifstof dichloorbenzeen in de schuimvulling verwerkt. In hoge concentraties is dichloorbenzeen schadelijk voor de huid, ogen en luchtwegen en veroorzaakt het mogelijk kanker.

BASF en de matrasfabrikanten legden de productie onmiddellijk stil. Het chemieconcern haalde alle leveringen met een te hoge waarde dichloorbenzeen terug en verklaarde vervolgens in een persbericht dat nader onderzoek uitwees dat de gezondheid geen gevaar liep.

Sein veilig

Inmiddels zijn er steeds meer onderzoeken die bevestigen dat de matrassen onschadelijk zijn. Opvallend is echter dat bij bijna geen enkel matrasmerk informatie is te vinden voor consumenten. Voor consumenten is het daarom niet duidelijk welke merken mogelijk BASF-schuim hebben verwerkt. De Consumentenbond adviseert consumenten met vragen over matrassen zich te wenden tot de winkel of de fabrikant.

En neemt u liever het zekere voor het onzekere? Grondig luchten van uw matras helpt niet alleen tegen huisstofmijt. Dichloorbenzeen is een stof die snel vervliegt. Daarom is het goed om een nieuwe matras voor het eerste gebruik grondig te luchten. Als u vervolgens de eerste week elke ochtend al het beddengoed van uw matras haalt en het slaapkamerraam openzet, kunt u ook op uw nieuwe matras veilig slapen.

Bron: NPO Radio 1