04-11-2019

Verrassende ontdekking: kraakbeen repareert zichzelf

Slijtage van het kraakbeen is onomkeerbaar. Kraakbeen kan zichzelf immers niet herstellen, zoals andere weefsels in het menselijk lichaam wel kunnen. Althans, dat dachten we. 

Amerikaanse onderzoekers van het onderzoekscentrum DukeHealth in Durham hebben onlangs een salamanderachtig mechanisme ontdekt mensen waardoor kraakbeen wél weer aangroeit.

Artrose

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten slijt en zelfs kan verdwijnen. Meestal komt artrose in de knie en heup voor en veel minder vaak in de enkels.
Het onderzoeksteam hanteerde de hypothese dat dit verschil mogelijk te maken heeft met de leeftijd van het kraakbeen. Daarom vergeleek het team het kraakbeen in de verschillende gewrichten. Het kraakbeen in de enkel blijkt jonger dan dat in de knie en het kraakbeen in de heup is het oudste.

Salamandermechanisme

Bij salamanders zorgen de zogeheten microRNA-moleculen ervoor dat ledematen teruggroeien. Deze microRNA-moleculen blijken ook in de kraakbeenmonsters van mensen te zitten. Het kraakbeen in de enkel bevat het grootste aantal microRNA-moleculen en de heup het minste. Vandaar dat artrose maar af en toe in enkels voorkomt.

Nieuwe therapie

Met behulp van dit regenererend salamanderprincipe kan volgens de onderzoekers een nieuwe therapie voor artrose ontwikkeld worden. MicroRNA kan bijvoorbeeld in een gewricht worden geïnjecteerd om zo de groei van het kraakbeen te bevorderen, aldus de onderzoekers.
Bron:

Science Advances, 2019; 5(10)

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....