Verspreiding van ongunstige darmbacterie gelinkt aan zoetstof

De afgelopen jaren is het aantal mensen met een Clostridium difficile infectie sterk toegenomen. Tegelijkertijd is de voedingsindustrie meer gebruik gaan maken van de zoetstof trehalose. Dit blijkt geen toeval te zijn.

Leidse en Amerikaanse onderzoekers hebben de handen ineen geslagen en eens nader gekeken naar de sterke toename aan darminfecties. De afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen die een infectie oplopen met de besmettelijke Clostridium difficile bacterie, die ernstige chronische diarree kan veroorzaken. Met name mensen met een disbalans in de darmflora en mensen die antibiotica gebruiken zijn gevoelig voor deze darminfectie. Van C. difficile bestaan er verschillende stammen, waarvan de een ziekmakender is dan de ander.

Zoetstof trehalose

Experimenten van de onderzoekers wezen uit dat precies de twee ziekmakende stammen goed groeien op de zoetstof trehalose, die sinds het begin van deze eeuw in ons voedsel voorkomt. Door genetisch onderzoek hebben de wetenschappers aangetoond dat de twee stammen in staat zijn om zeer kleine hoeveelheden trehalose te gebruiken om snel te groeien. Daarnaast bleek uit de muisexperimenten ook, dat de infectie vaker dodelijk is in aanwezigheid van de zoetstof. Trehalose wordt onder andere toegevoegd aan ijs, pastasaus, groente- en fruitsappen en gehakt.

Voedselveiligheid

Dit onderzoek suggereert dat veranderingen in de voedingsindustrie kunnen leiden tot de opkomst en verspreiding van micro-organismen zonder besmetting van het voedsel zelf. Dat toont tevens aan dat voedselveiligheid verder reikt dan de controle op aanwezigheid van schadelijke micro-organismen of stoffen. Omdat het verleden heeft uitgewezen dat veranderingen vanuit de voedingsindustrie zeer traag verlopen en de politiek ook niet snel ingrijpt, is het tijd om zelf actie te ondernemen. Kies voor onbewerkte voeding, het zal uw gezondheid ten goede komen!

Bron: Nature. 2018 Jan 18;553(7688):291-294.