23-04-2017

Verzadigde vetten beschermen tegen hartziekte

Het advies om verzadigde vetten te vermijden, blijkt niet te kloppen: vetten in vlees, boter, room en kaas verhogen het risico op hartziekte niet, maar hebben juist een beschermend effect, in tegenstelling tot vetten in bewerkte voedingsmiddelen. Dat concludeert een nieuwe Noorse studie (FATFUNC).
Mensen die veel verzadigde vetten eten, hebben minder vaak hartproblemen en blijken zelfs betere biomarkers te hebben, zoals een lagere bloeddruk, cholesterolspiegel, bloedsuiker en een gezondere insulinespiegel.
Hoewel we meer dan vijftig jaar lang te horen hebben gekregen dat verzadigde vetten hartziekte veroorzaken, zijn de echte boosdoeners de op bloem gebaseerde bewerkte producten zoals brood en koekjes, sterk bewerkte vetten en voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Bergen.
Of we nu koolhydraten of vetten innemen, waar het werkelijk om gaat is dat we ervoor moeten zorgen dat ze niet afkomstig zijn uit bewerkte voedingsmiddelen. De onderzoekers keken naar het effect van het eten van grote hoeveelheden koolhydraten en vetten bij 46 mannen van 30-50 jaar, die vetopeenhopingen hadden rond buik, lever en hart, en die als zwaarlijvig werden beschouwd.
Ondanks hun buikvet – dat meestal gezien wordt als een risicofactor voor hartziekte – hadden deze mannen een heel laag risico. Alle gebruikelijke biomarkers waren namelijk ‘substantieel verbeterd’ nadat de mannen twaalf weken lang op een koolhydraatrijk of vetrijk dieet waren gezet. (Een biomarker is een meetbaar verschijnsel aan de hand waarvan (het risico op) een ziekte kan worden bepaald.) Hoe dat kan? Alle koolhydraten en vetten waren afkomstig van niet of nauwelijks bewerkte voedingsmiddelen.
Hoewel ze dus bij hun dieet veel meer verzadigde vetten binnenkregen, nam de hoeveelheid ‘slechte’ cholesterol (LDL) in hun bloed niet toe, en de hoeveelheid ‘goede’ cholesterol (HDL) steeg bij degenen die een vetrijk (maar koolhydraatarm) dieet kregen.
‘De meeste gezonde mensen verdragen een hoge consumptie van verzadigde vetten waarschijnlijk goed, zolang het vet maar van goede kwaliteit is en de totale energie-inname niet te hoog is. Dan kan het zelfs gezond zijn,’ aldus onderzoeker Ottar Nygård.
De conclusie ligt voor de hand dat het waarschuwen tegen het eten van goede vetten te veel nadruk heeft gehad. Er kan beter meer aandacht komen voor de gevaren van op bloem gebaseerde voedingsmiddelen, sterk bewerkte voedingsmiddelen en die waaraan extra suiker is toegevoegd.
Am J Clin Nutr, 2017; 105: 85-99
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws