Verzorgingsproducten oorzaak allergie en astma bij kinderen

Zeep, tandpasta en andere verzorgingsproducten die we dagelijks gebruiken, zouden onze kinderen meer allergisch kunnen maken en vatbaarder voor ziekten als astma. De antibacteriële werking en de conserveringsmiddelen van deze producten tasten het immuunsysteem van kinderen aan, waardoor ze vaker allergie voor omgevingsfactoren en voedingsstoffen ontwikkelen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat kinderen met een hoog gehalte triclosan, een antibacterieel middel dat in verzorgingsproducten wordt toegepast, ook veel IgE-antilichamen in hun bloed hadden. Deze worden aangemaakt als reactie op allergenen. Een soortgelijk patroon is gevonden bij kinderen met een hoog gehalte parabenen. Dat zijn conserveermiddelen die vaak in cosmetica zitten.

In een onderzoek onder 860 kinderen in de leeftijd van zes tot achttien jaar constateerden onderzoekers – van het Johns Hopkins Childrens’ Center in Baltimore – dat kinderen met het hoogste gehalte triclosan in de urine bijna twee keer zoveel risico liepen op allergie als kinderen met het laagste gehalte.

BRON: J Allergy Clin Immunol, 2012; doi: 10.1016/j/jaci.2012.05.006